17 Nisan 2012 Salı

KOKUCUK İLE TANIŞIN...




Kokucuk...Kokucuk nette doğal çiçek kokulu parfüm arayışı içerisindeyken çıkıverdi karşıma :)Kokucuk Sitesinde kendini şu şekilde tarif etmiş;
Kokucuk, koku sevgisi ile yola çıkmış ve sadece satış yapmayı değil, koku ve kokulu ürünler konusunda bilgi ve bilinci arttırmayı  amaçlayan ticari bir oluşumdur. Amacı, karmaşık bir dünya olarak görülen parfüm dünyasının temel ögeleri olan parfüm notalarını basite indirgeyerek kullanılabilir hale getirmek, bu yolla da koku duyusu konusunda bilgi ve bilinci arttırmaktır.Ben genellikle çiçeksi kokuları severim ve bunu da blogumda sıkça dile getirdiğim olmuştur.Baharın gelmesiyle birlikte bazı ağaçlar çiçek açar bunlardan bir kısmı sonrasında meyve ağacı olan ağaçlardır.Bir kısmı sadece çiçek açan süs ağaçlardır.Leylak Ağacı bunlardan en sevdiğim olmakla birlikte bu tür ağaçlara akasya,bir tür akasya olan mimoza,erguvan gibi pek çok örnek verilebilir.Bunların her biri çok güzel kokulu çiçekleri olan ağaçlardır.Meyve veren ağaçlardan badem çiçeği kiraz çiçeği aklıma ilk gelen hoş kokulu meyve ağaçlarıdır.İşte bunların o kendine has doğal kokularını üreten kokucuk ile sizde tanışın istedim.

Kokucuk denemem için tester olarak  Gardenya,Karanfil,Ihlamur,Hanımeli ve Gül göndermiş.Bunlar içinde en çok ıhlamur kokusunu beğendim çünkü birebir aynı.Diğerlerinden ise hanımeli ve gardenya dışında hepsi birebir aynı kokuyor diyebilirim.Çiçeksi kokuların dışında yeşilçay,bal ve misk,amber,tütün ve daha birçok çeşit var tabi ki.Bunlardan da yeşilçay,bal,çikolata,vanilya,misk vb.tester olarak göndermiş.İçlerinden dikkatimi en çok çeken daha önce bilmediğim  misk oldu.Gerçek misk, Moschus Moschiferus isimli geyikten elde edilen bir kokuymuş; ancak bu kokunun elde edilmesi sırasında hayvancağız maalesef telef olduğundan, gerçek misk kullanımı uzun yıllardır yasaktır.
Bu nedenle, içeriğinde "misk" yazan bütün parfümlerde doğal olarak geyikten elde edilenin yerine laboratuar ortamında üretilmiş misk notaları kullanılır ve bunların jenerik ismi de "White Musk/Beyaz Misk" olarak geçer.
Bunu öğrendikten sonra bazen takip ettiğim bir yarışmada bu soruldu ve soru   Asya nın yüksek dağlarında yaşayan bir tür erkek ceylanın karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan güzel kokulu madde nedir? şeklindeydi ve ben cevabı bildim tabi ki :)
Parfümde pek çoğumuzun  bildiği üzere  notalar var alt nota,üst,orta nota şeklinde yani piramid oluşturacak şekilde notalar var.Kokucuk bunu da şu şekilde açıklamış;
 "Nota" nedir?

Parfüm dünyasında kullanılan terimler ile müzik dünyasında kullanılan terimler fazlasıyla benzeşir. Bunun sebebi, büyük olasılık, her iki farklı dünyanın da soyut kavramlara ve duyulara hitap etmesidir. Bir müzik parçasını nasıl elle tutamıyorsak ve algımızda soyut bir anlam, bir duygusal coşku yaratabiliyorsa, parfüm ve kokulu ürünler için de aynı şey geçerlidir. Üstelik her iki farklı disiplinin eserleri de zaman içinde organik yapıları değişken olan ürünlerdir. Bir müzik parçasında nasıl intro, kreşendo ve final bölümleri varsa, bir parfümde de aynı şekilde zamana bağlı değişkenlik mevcuttur. Bu noktadan hareketle nota, org, akor gibi kelimelerin her iki farklı soyut algı dünyasına yönelik ürünler için ortak olarak kullanıldığını görürüz.

Müzik dünyasını kendi uzmanlarına bırakıp, biz parfümlere dönelim. Her ne kadar biz gözle görülemediği için parfümleri "soyut" olarak tanımlasak da, onlar aslında muhtelif kimyasal koku moleküllerinin bir araya gelmesinden oluşurlar. Bu moleküllerin ne ağırlıkları ne de kuvvetleri birbirlerine benzemez. Bir kısmı daha hafif olduklarından daha çabuk havaya karışırlar, bu nedenle de onları daha önce algılarız. Bir kısmı ise moleküler ağırlıkları gereği bu havaya karışma süresini uzatır ve daha geç ortaya çıkarlar.







Bu durumu çizime döksek, ortaya bir piramit şekli çıkar. Bu piramidin en üst noktası, daha hafif moleküller, yani hemen havaya karışan ve ilk anda algıladığımız moleküllerden oluşur. Bu üst bölüme "üst notalar" denir.  Üst notalar genellikle meyvemsi kokulardan oluşur. Bu üst notalara ilişkin algımız, genelde 10-15 dakika ile sınırlıdır ve parfümü sıkıp da sokağa çıkıncaya kadar zaten etkilerini kaybederler. Bir başka deyişle, bu notalar sadece "açılış" yaparlar ancak satınalma kararını verdiğimiz zaman dilimine rastladıkları için ticari olarak çok önemlidirler.

Devam edelim: piramidimizin ikinci katmanında biraz daha geç havaya karışan çiçeksi veya aromatik kokular vardır. Bir parfümör parfümü formüle ederken hedef aldığı esas odak bu ikinci katman, yani "kalp notaları"dır. Parfümün karakteri, onu farklı ve beğenilir kılan bölüm, bu katmanın içinde gizlidir. Bu katmana "kalp" adı verilmesinin sebebi de budur ve bir parfüm alırken doğru algıya ulaşmak için aslında biraz süre geçirip kalp notaları algılamalı, satınalma kararımızı da ondan sonra vermemiz gerekir..

Üçüncü ve tabanda yer alan katmana ise "baz notalar" denir. Burada yer alan moleküller, ağırlıkları en fazla olan moleküllerdir. Genelde sürüldükten 2 saat sonra ortaya çıkarlar ve kaybolana dek de algımıza yapışırlar. Görevleri, üst ve kalp notalara bir nevi altlık oluşturmak, parfümün genel kokusal profili bozmadan kalıcılığını desteklemektir.





Her parfüm, bu piramidin her bir katmanı içinde yer alan onlarca farklı tekil notadan oluşur. Bu nedenle herhangi bir yazılı medyada parfümünüzün tanımını okurken, "meyveçiçek ve odun" veya " şeftaligülamber" kelimelerini bir arada görürüz.

Peki, biz bu notaların bazılarını daha çok sevebilir ve diğer notaların varlığını işin içine katmadan onları tek olarak algılamak isteyemez miyiz? Elbette isteyebiliriz. İyi de, bu tekil notalara kolayca ulaşabilir miyiz ? Maalesef hayır, zira parfüm dünyası daha çok soyut ve karmaşık parfümlerden oluşur ve böyle bir tekil nota talebiniz varsa biraz "marjinal" kalırsınız. Parfüm dünyası da bir endüstri olduğundan, kendince haklı olarak, daha fazla satış yakalamak için  marjinal tüteticiden çok genel kullanıcıya hitap eder.  Bu nedenle tekil bir nota gibi kokan, yani sadece elma, sadece  müge, sadece mandalina, sadece ylang ylang gibi kokan bir parfüme ulaşabilmek ve edinebilmek oldukça zordur. Oysa tekil notalar da kendi başlarına kullanılabilirler, bunda hiç bir teknik engel yoktur. Hatta birden fazla tekil nota edinip, bunları üstüste sıkabilir (buna "layering" denir),  başkasındakine benzemeyen bir kokuya sahip olarak sosyal ortamlar içine de girebilirsiniz.

İşte "kokucuklar" bunun için varlar... Kokucuklar dükkanında yer alan çeşitler sayesinde isterseniz normal bir parfümün içindeyken hemen uçup etkisi kaybolan elma  gibi nefis bir kokuya gün boyu sahip olabilir, isterseniz gene o elmayı, mesela gül ile birleştirip, teninizde bir başkasında olmayan bir çiçek yaratabilirsiniz.Ben de gönderilen testerlardan elma ve gardenyayı karıştırdım güzel bir koku oluşturdum elma tek başına da oldukça güzeldi ama gardenya bana parfüm olarak değil çiçek olarakta ağır geldiğinden bu şekilde nasıl olur acaba diyerek hem de parfümleri birbirine karıştırılabilir  özelliği olmasından denemek istedim ve gayette başarılı bir sonuç olduğuna sevindim.






Leylak bu aylarda en çok sevdiğim ağaçlardan  çiçekleri hoş kokulu,rengi huzur verici vazoda ayrı güzel duran  ama ağaçta apayrı güzellikte olan nadir çiçeklerden.Vikipedi  Leylak, zeytingiller (Oleaceae) familyasından, 20'ye yakın türü bulunan, bahçe ve parklarınsüslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı ağaççıkların ortak adı.
3-4 metre boylanabilir. Avrupa ve Asya'da yetişen salkım biçiminde güzel kokulu çiçekler açan leylak cinsi üyeleri, bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilirler. Yaprakları parlak yeşil renkte, kenarları düz ve kalp şeklindedir. Bir yıllık dalları üzerinde bulunan çiçekleri bahçe süslemesinde kullanıldığı gibi kesme çiçekçiliktede kullanılır. Çeşitli melezlemelerle yalınkat veya katmerli, beyaz, pembe, kırmızı, açık ve koyu mor, ebruli, krem renginde çiçekler açan pek çok türü elde edilmiştir.Ben şimdiye kadar sadece beyaz,mor olanlarını belki ebruli olanlarını da gördüm ama diğer renklerine pek rastlamadım zaten lile en doğal olanı ;)

Leylaktan bu kadar bahsettikten sonra dönelim "Kokucuk"un kokularından biri olan leylağa...Yani asıl konumuza...Parfüm ilk başta sıktığımda tamamen birebir leylak kokuyor.Sonradan nedense  koku  güzel bir parfüm kokusuna dönüşüyor ama  bu leylak kokusu değil.İlk sıktığımda ki gibi olmuyor.Leylak kokusundan tamamen farklı  bir başka kokuya dönüşüyor.Bu da sanırım içeriğinde  yani notalarında  yasemin ve gülün bulunmasından kaynaklı olabilir ama diğer bahsettiğim kokuların notalarında da aynı şekilde farklı notalar olmasına rağmen (örneğin ıhlamurda) kokusu aynı kaldı sadece ıhlamur kokusu yoğunlukta ve daha iyiydi.Ben bu parfümü daha çok oda parfümü olarak kullanmayı düşünüyorum.Keşke biraz daha ferah olup leylak kokusunun  o kalıcılığını sürdürebilseydi :( ama yine de o leylak kokusunu aynen alabilmekte  güzel...

Leylak kokulu Eau De Toilette. 35 ml içerir.

Parfümün içindeki Leylak notası; Yasemin ve Gül Ağacı notaları ile desteklenmiştir, ancak genel karakter olarak buram buram başdödürücü leylaklar gibi kokar. 

Tek başına çiçeksi (floral) bir koku olarak kullanılabildiği gibi, "kokucuk" serisi içinde yer alan diğer kokular gibi onlarla kombine olarak, yani başka bir çeşidin üstüne sıkılarak da kullanılabilir. 

"kokucuk" serisi, teknik anlamda "akor" tabir edilen ve kompleks bir parfümü oluşturan katmanlardan oluşur. Tek bir notanın kokusunu taşırlar ve bu özellikleri nedeniyle başka kokuların üzerine sıkılmaya uygundurlar. 


Sadece teninize değil; odanıza veya çamaşır/uyku kıyafetlerinize de uygulayabilir, parfüm kullanmanın daha önce pahalı geldiği pek çok durumu "kokucuklar" ile hoş kokulu bir avantaja çevirebilirsiniz.
 
Ürün fabrikasyon olarak değil, el ile üretilmiştir.

Genel olarak "eau de toilette" formundaki kokularda konsantre parfüm miktarı %6-8 arasında değişmesine rağmen, "kokucuk"lar en az %12 parfüm konsantresi içerir; bu nedenle şaşırtıcı derece kalıcıdırlar.
Sizde "Kokucuk" u ziyaret etmek ve diğer kokuları incelemek isterseniz ayrıca online siperiş vermek isterseniz;
adresinden ulaşabilirsiniz...

*Ürünü deneme amaçlı gönderdiği için Vedat Bey'e çok teşekkürler.Yazı tamamen objektif görüşlerimi yansıtmaktadır.

1 yorum: